Stavsjön är en uppskattad sjö att bada i med badplats på den norra stranden. Stavsjön är också rik på fisk och det finns möjligheter att köpa fiskekort och hyra en roddbåt.

Sörmlandsleden är en vandringsled genom hela landskapet och går genom Stavsjö. En s k station finns 200 meter väster ut om Herrgårdsflygeln och fortsätter längs sjön.

Jaktmarkerna Viråbruk i Virå 7 kilometer österut har en av Sveriges modernaste träningsbanor för skytte. Här finns även möjligheter att skjuta in sitt vapen på en av två skjuttunnlar, varav en upp till 200 meter.

Kolmårdens Djurpark ligger cirka 25 minuter bort i Kolmårdsreservatet.

Marmorbruket där byggnadsmaterialet till bl a Nordiska Museet och Rockefeller Center i New York bröts, den kända kolmårdsmarmorn som också finns i de flesta svenska hem som fönsterbänk, ligger cirka 15 minuter bort. I marmorbruket finns ett museum där man kan få en guidad tur efter tidsbeställning.

Kiladalen mellan Stavsjö och Nyköping huserar en mängd konstnärer, konstbutiker och events. Ett av dessa är Palstorps Hage Lek & Upplevelsegård med sommarkafé, presentbutik och terrängbana i mark och i luften för barn.  I Jönåker finns också en uppskattad golfbana.

Stavsjö Bruksmuseum ligger 50 meter från hotellet.

Stavsjö Krog & Kafé har öppet för lunch och middag sju dagar i veckan. Ligger på 15 minuters gångavstånd och två minuter med bil.

Årliga händelser runtomkring